0°C

Fa. N.G. Lakeman & Zn. groot in kleinschaligheid

In 1955 begon Nic Lakeman met zijn tuinderij in Onderdijk. Zijn zoons kregen het agrarische vak met de paplepel ingegoten en groeiden mee in het bedrijf. Zij kregen de mogelijkheid om zichzelf en de tuinderij te ontwikkelen tot wat het vandaag de dag is: Bloembollenkwekerij Fa. N.G. Lakeman & Zn. De bloembollenkwekerij is helemaal gericht op tulpen. Jack Lakeman vertelt over het bedrijf dat hij samen met zijn broer leidt.

Bewust kleinschalig

De bloembollenkwekerij is bewust relatief klein gebleven. “Het bedrijf kan in deze vorm prima gerund worden door mijn broer en mijzelf. Dat gaat ons beiden goed af. Het bedrijf uitbreiden zou ten koste gaan van de tijd die we in het eigenlijke vak kunnen steken. Daar kiezen we bewust niet voor. We doen hier waar we goed in zijn: het kweken van tulpenbollen. De ‘grote jongens’ doen weer andere dingen, net zo belangrijk overigens. Maar wij steken onze energie het liefst in de bol, dat houden we graag zo.” De kwekerij werkt met een zogenoemde reizende bollenkraam. ‘We planten onze bollen elk jaar op een ander stuk land. Dat huren we bij veeboeren die dat beschikbaar hebben. Ons assortiment wordt afgestemd op de wensen van de afnemers. Dat kunnen we omdat we de markt nauwgezet volgen.”

Bol op reis

Een bol maakt bij de Fa. Lakeman een hele reis. “Half oktober gaan de bollen de grond in, in het vroege voorjaar komt het aan op bijvoorbeeld controleren op schimmels en andere aantastingen. Daarna is het tijd om de tulpen te koppen, rooien en pellen. Na het sorteren en nadrogen kunnen de bollen naar de afnemer. We hebben de bol dus van het begin tot het eind in handen, dé manier om er ook echt alles van te weten. We kennen ons product van haver tot gort!” De rolverdeling van de broers Lakeman is duidelijk: de een is op het land te vinden, de ander in de schuur. “We weten van elkaar precies wat er gebeuren moet. We hebben geen vast personeel in dienst, alleen seizoenskrachten, zoals bollenpellers. Verder doen we het samen.”

Bemiddeling

De fa. Lakeman werkt veel samen met CNB, die het bedrijf vertegenwoordigt op de markt. “Dat is een fijne samenwerking. Enerzijds heeft CNB een groot netwerk waarin zij kansen zien die wij niet zien. Anderzijds bemiddelen ze voor ons met de andere partij. Het voordeel van deze samenwerking is dat zij beide kanten goed kennen. CNB weet wat wij te bieden hebben en wat de ander nodig heeft. Zo kunnen wij ons richten op waar we goed in zijn: de tulpenbol. Daar gaan we graag nog jaren mee door!”

Benieuwd naar de reis van een bol bij de Fa. Lakeman? Volg het op de website: www.nglakeman.nl/werkzaamheden

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl