0°C

Groot tekort aan mbo-personeel in zaadsector

Dit blijkt uit cijfers van Stichting Seed Valley, die het aantal mbo-vacatures voor de richting lab analist  en plantenteelt naast het aantal afgestudeerden van relevante opleidingen in de regio heeft gelegd.  Jaarlijks publiceren de Seed Valley bedrijven zo’n 300 vacatures, waarvan 45 in de richting van lab  analist en plantenteelt. Echter blijkt dat, van het totaal aantal afgestudeerden in deze richtingen,  ongeveer de helft (22 studenten) beschikbaar is voor een baan in de sector.  

Kennis van planten én techniek  

De beroepsperspectieven in de zaadsector zijn vaak interessanter dan wordt gedacht. Wat veel  jongeren niet weten is dat een groot deel van de groenten in de supermarkt afkomstig zijn van de  groentezaden die zijn ontwikkeld bij de bedrijven in hun achtertuin, Seed Valley. 

De bedrijven in de zaadsector bieden een internationale werkomgeving, in de regio met veel ruimte  voor persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatief. Het werk wordt ook steeds technischer. Zo wordt  er gebruik gemaakt van het Nieuwe Telen. Hierbij ligt de focus op het verzamelen van data over  planten en automatische systemen om op basis daarvan de teelt aan te sturen. Dit kan data zijn over  de temperatuur, luchtvochtigheid en de stand van de huidmondjes van de plant. Dit alles levert een  plant in balans op, die weerbaarder en beter producerend is. Het werk gaat dan ook steeds meer  over kennis van planten én de technische mogelijkheden. 

Hightech onderzoek en innovatieve teeltverzorging  

Er is continu behoefte aan nieuw talent. Analisten die in het laboratorium onderzoek doen naar  bijvoorbeeld ziekteresistentie en inhoudsstoffen van gewassen. Of teeltspecialisten die  verantwoordelijk zijn voor de klimaatregeling van kassen, de verzorging van planten en het oogsten  van de zaden.  

Met alle collega’s uit Seed Valley wordt gewerkt aan groente- en bloemenrassen met een hogere  opbrengst en goede kwaliteit. En met zo min mogelijk gebruik van ruimte, energie en water. Meer  dus met minder. Bijvoorbeeld plantenrassen die weerbaar zijn tegen ziektes, waardoor minder  gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Of plantenrassen die bestand zijn tegen heel droge  omstandigheden. Zaden die het in Nederland goed doen, zullen het in warm en vochtig Azië snel  begeven. Om hun rol op de wereldmarkt te behouden investeren Seed Valley bedrijven gemiddeld  14% van hun omzet in onderzoek en technische innovaties. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk  gemiddelde van 1,99%.  

‘handjevol’ beschikbare afgestudeerden 

De cijfers van het aantal afgestudeerden aan mbo-onderwijsinstellingen in de regio laten zien dat te  weinig studenten kiezen voor een studierichting richting lab analist of plantenteelt. Terwijl de vraag  naar deze mensen juist toeneemt. De bedrijven zoeken jaarlijks zo’n 45 collega’s in deze functies. Uit  onderzoek, onder 68 mbo-studenten van de regionale opleidingen plantenteelt en analist, blijkt 44%  

te kiezen voor een vervolgstudie. Tegelijkertijd kiest 7% voor bedrijfsopvolging van het familiebedrijf.  Ook heeft 9% van de studenten al een baan voor ze afstuderen. 40% van de afgestudeerden is beschikbaar voor de overige arbeidsmarkt, wat neerkomt op ongeveer 22 studenten. Het is op dit  moment moeilijk de resterende openstaande vacatures in te vullen. De verwachting is dat dit aantal  toeneemt vanwege de vergrijzing en verdere groei van de bedrijven.

Over Seed Valley 

Seed Valley is de aanduiding voor het wereldwijde centrum voor plantenveredeling en  zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Meer dan 35 innovatieve bedrijven  ontwikkelen hoogwaardige rassen en nieuwe technologie voor de groente- en sierbloementeelt.  Vanuit deze regio worden telers in landen over de hele wereld voorzien van zaden voor de teelt van gezonde groenten en fleurige bloemen. 

Het samenwerkingsverband Seed Valley werd ruim tien jaar geleden in het leven groepen toen de  veredelingsbedrijven problemen kregen met het aantrekken van geschikte medewerkers. Onder de  vlag van Seed Valley worden toekomstige werknemers enthousiast gemaakt om een opleiding en een  carrière te kiezen in de zaadindustrie. Kijk op www.seedvalley.nl om nóg meer te weten te komen. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl