-0°C
Broken clouds

Samenwerking CNB en MUCON, trots

MUCON en CNB werkten nauw samen bij de uitbreiding van CNB Koelen en Prepareren in Bovenkarspel. De focus ligt op continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening. Een deel van de ULO-cellen was aan vernieuwing toe. Met de uitbreiding speelt CNB in op de groeiende ruimtevraag van de klanten.

Aan de uitbreiding ging een lang traject van voorbereiding vooraf. Het project werd afgerond in het jaar dat CNB het 100-jarig jubileum vierde: twee mijlpalen tegelijk. Diverse bedrijven, waaronder Mucon, werkten nauw samen. Jan Willem Claij (MUCON) en André Raven (CNB) zijn twee van de mensen die aan het project werkten. Zij zijn trots op het resultaat! De uitbreiding was gericht op de ULO-bewaarmethode. Bij ULO worden bollen in koude, zuurstofarme units opgeslagen. André: “De bol gaat als het ware in een diepe slaap doordat er geen zuurstof is. Daarnaast heeft CNB een speciale bevochtigingstechniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om bij -2 te bevochtigen. Dat zorgt ervoor dat de bol niet uitdroogt. Onder deze condities blijft de kwaliteit van de bol behouden: er is bijvoorbeeld nagenoeg geen kans op vorstschade, de bol blijft beter in rust, er is minder uitval dan in de kas, kortom, een techniek die de investering meer dan waard is.”

Soepel bouwproces
CNB werkte bij de uitbreiding samen met architectenbureau Nieuweboer, voor de cellenbouw werd MUCON, specialist in geconditioneerde ruimten, ingeschakeld. Het bouwproces was een flinke klus, maar verliep zeer soepel. André: “Vanwege de omvang van dit project was aanbesteding nodig. Maar hoe klein of groot je project ook is, uiteindelijk draait het om vertrouwen. Dat hadden we direct in elkaar.” Jan Willem: “Zowel vanuit CNB als vanuit MUCON was er dezelfde focus en instelling: we gaan ervoor. De deadline was ambitieus, maar als we krap in de tijd kwamen te zitten, was iedereen bereid een stap harder te zetten, bijvoorbeeld door in het weekend door te werken. Het was flink aanpoten, de tijdsdruk was hoog, maar de betrokkenheid bij alle bedrijven was groot. We realiseerden dit binnen de gestelde deadline en in goede harmonie. Daar zijn we echt trots op.”

Toekomst
CNB schatte vooraf in dat de nieuwbouw voorlopig wel aan de vraag om opslag kon voldoen. “Maar de nieuwe units werkten als een magneet: we zaten al snel weer helemaal vol. We merken dat de vraag naar kwalitatief goede bewaarruimte groot is, maar bovenal is onze kennis en ervaring over het bewaren van bollen van wezenlijk belang. Het gaat om het uitgangsmateriaal van onze klanten dat hier in bewaring staat en dan moet je wel weten hóe je dat goed moet bewaren.” Naast deze investering wordt energieverbruik ook goed in de gaten gehouden. André: “Energieverbruik is hier de allergrootste kostenpost. Het is zowel qua duurzaamheid als qua kosten heel belangrijk om die goed in de gaten te houden. Het wordt natuurlijk ook opgelegd door de overheid, maar de investeringen in zuinigere systemen zijn echt de moeite waard. Dat kost veel geld, want de machines voor synthetische middelen kunnen niet gebruikt worden voor natuurlijke middelen. Als je omschakelt, moet dus alles nieuw, en dat vergt forse investeringen. Maar het is goed om ook daarin te blijven innoveren, én het is niet voor de korte termijn: we willen met deze installaties ook weer minimaal vijfentwintig jaar vooruit.”

Getallen
Een paar getallen: MUCON bouwde vierentwintig ULO-cellen met een vloeroppervlakte van totaal 2930 m2 en een expeditie ruimte met een vloeroppervlakte van 875 m2. Ook werden zeven laaddocks gerealiseerd. De vierentwintig schuifdeuren voor de ULO-cellen werden met Salco Bedrijfsdeuren gemaakt. De wanden en plafonds van de 24 Ulocellen zijn met 150 mm dikte Pir-panelen opgebouwd, die van de expeditie ruimte met 100 mm dikte Pir-panelen.

CNB en MUCON
CNB verbindt de wereld van bloembollen. CNB is de grootste marktplaats voor de handel in bloembollen, knollen en vaste planten. Door het zeer uitgebreide netwerk zorgt CNB voor zorgeloze handel, bereikbare kennis en goede resultaten voor de klant. CNB heeft 1500 leden. Bij CNB Koelen en prepareren ligt de focus op bewaring en preparatie van lelies en tulpen. MUCON is specialist op het gebied van projecten waarbij een thermische schil nodig is. Van koel- en vriescellen in de food- en bollensector tot een indoor skibaan of een compleet distributiecentrum – MUCON is er, ook als de theorie ophoudt en er oplossingen gezocht moeten worden buiten tekeningen om.

http://www.cnb.nl
http://www.mucon.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl