9°C
Overcast clouds
9°C
Overcast clouds

De lekkerste kruiden kweek je zelf

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Top 11 verse kruiden – Lekker voor in de keuken’

Munt

Heel populair tegenwoordig. 

  • Lekker bij: munt is lekker bij muntthee, frisse dressings, lamsvlees, couscous, citroen, erwtjes en fruitsalades.
  • Groeiwijze: Munt is heel makkelijk om te kweken. Nadeel: dit plantje is een echte woekeraar. Voelt hij zich lekker dan neemt hij zo je hele tuin over. Plant de munt dus voor alle zekerheid in potten zodat de wortels in toom worden gehouden.  Zet de plantjes 30 cm uit elkaar in de pot, in vochtige grond. 

Peterselie

            Je hebt de optie tussen platte peterselie en krulpeterselie. Onze lieveling in de keuken is zonder 

twijfel platte peterselie. Deze is intenser van smaak, soms zelfs een beetje peperig. Geen verrassing dus dat platte peterselie vooral voor de smaak gebruikt wordt en krulpeterselie voor de garnering. 

  • Groeiwijze: peterselie is niet gek op zon, hij is op z’n best in halfschaduw. Kan in een pot of in de koude grond. In het begin goed vochtig houden. 
  • Lekker bij: garnalen, dressings, aardappelen, kruidenboter, een eitje en look. Tip: kook peterselie niet mee, dan gaat de smaak verloren.

Bieslook

Een plant uit de lookfamilie met de bekende fijne, milde uiensmaak. 

  • Lekker bij: salades, roomkaas, kruidenboter, gerookte zalm en andere vissoorten.
  • Groeiwijze: Bieslook is een vaste plant die het meerdere jaren volhoudt in goed bemeste, vochtige grond. Maar ook in een pot is doet hij het goed. De mooie paarse bloemetjes zijn bovendien eetbaar. Zet hem in de zon of halfschaduw en je hebt er heel lang plezier van.

Basilicum

De bekendste variëteit is de basilicum Genovese. Tegenwoordig kun je ook paarse basilicum kopen.  Of een soort met de smaak van citroen of limoen.

  • Lekker bij: tomaat, mozzarella, in pesto (met pijnboompitten), pasta’s en vele andere gerechten uit de Italiaanse keuken.
  • Groeiwijze: Basilicum houdt van zon. Zet hem op een zonnige, beschutte locatie, met een beetje zand erbij. Als je deze plant goed verzorgd dan groeit hij tot 80 cm groot. Een behoorlijke groeier dus. Hij houdt absoluut niet van kou. Haal hem in de herfst of de winter naar binnen en zet hem in een pot op een zonnig plekje.

Rozemarijn

Een smaakmaker in de keuken.

  • Lekker bij: ratatouille, stoofschotels, gebraden varkensvlees, een focaccia-brood, gebakken aardappelstukjes.
  • Groeiwijze: Rozemarijn kan tot 80 cm groot worden en houdt van zon, beschutting en een beetje zand. Mits goed verzorgd is het een dankbare groeier

Tijm

Een fijne aanvulling voor in de keuken en heerlijk van smaak.

  • Lekker bij: risotto, ananas, ratatouille, courgette, tomaat en mediterrane gerechten.
  • Groeiwijze: Tijm houdt van een zonnig plekje met goed doorlatende grond met voor de helft zand.

Salie

Een prachtig kruid met lange viltig groen-zilveren blaadjes. Bloeit met paarsblauwe bloemen. En ook in de keuken een dankbaar gewas. 

  • Lekker bij: pompoen, gnocchi, zoete aardappel en onontbeerlijk in een botersausje.
  • Groeiwijze: Zet Salie op een zonnige, beschutte plek in de tuin. Of zet hem in een mooie terracottapot op je terras. Hij zal je jarenlang belonen voor de goede verzorging.

Oregano

Eén van de bekendste kruiden met een heerlijke geur en mooie paarse bloemen in de zomer. 

  • Lekker bij: natuurlijk pizza, bruschetta, tomaat, dressings, honing, zachte kazen zoals brie.
  • Groeiwijze: Oregano kan flink groeien tot 1mtr hoog. Hij houdt van de zon en kan ook makkelijk in een niet te kleine pot. Je kunt blaadjes blijven oogsten van deze dankbare aanwinst in je tuin en in de keuken.

Dille

Een schermbloemige, kwetsbare plant die wat meer aandacht en verzorging nodig heeft. Hij bloeit met mooie gele bloemetjes. 

  • Lekker bij: venkel. Komkommer, zalm, kaas en een yoghurtsausje
  • Groeiwijze: Dille is geen plant om binnen te houden. Zet hem daarom buiten in goed gedraineerde grond en op een zonnige, beschutte plek. 

Citroenmelisse

Het zit al in de naam: hij ruikt heerlijk naar citroen. Daarom een smaakmaker voor vele gerechten.

  • Lekker bij: fruitsalades, cocktails, vinaigrettes en als thee ook heerlijk!
  • Groeiwijze: winterhard en een snelle groeier die de neiging heeft tot woekeren. Regelmatig snoeien om hem in toom te houden.

Koriander

Je houdt of gruwt ervan. Dit populaire kruid met zijn uitgesproken smaak kent dus liefhebbers maar ook mensen die het absoluut niet lusten. 

  • Lekker bij: couscous, stoofpotten, chili con carne, salades en avocado’s
  • Groeiwijze: houdt van zon en warmte. Geef hem regelmatig water en je kan heel lang blijven oogsten.

Bron: Libelle-lekker 

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl